Podwyższony poziom cholesterolu to problem, z którym boryka się wiele osób. Jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, warto wiedzieć, jakie owoce mają zdolność obniżania cholesterolu i jak wpływają na organizm człowieka.
Jak działa obniżanie cholesterolu?
Owoce obniżające cholesterol to takie, które zawierają w swoim składzie związki bioaktywne, takie jak błonnik, sterole roślinne, antyoksydanty oraz polifenole. Te związki mają zdolność wiązania cholesterolu i eliminowania go z organizmu, zanim trafi do krwiobiegu. Działają także pozytywnie na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, co ma kluczowe znaczenie, biorąc pod uwagę, że podwyższony poziom cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka chorób serca.
Które owoce są najlepsze dla obniżenia cholesterolu?
Spośród wielu owoców, które mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, kilka z nich wyróżnia się szczególnie.
Avocado
Avocado to owoc bardzo bogaty w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL, znanego jako „zły cholesterol”. Avocado jest również doskonałym źródłem błonnika, który wspiera procesy trawienne i pozwala na złagodzenie problemu podwyższonego cholesterolu.
Cytrusy
Grapefruit, pomarańcze, limonki – cytrusy są źródłem pektyny, rodzaju błonnika, który wiąże cholesterol w jelitach, skutecznie obniżając jego poziom. Warto wspomnieć, że zarówno same owoce, jak i wyciskane z nich soki, mają dobroczynne działanie dla zdrowia.
Gruszki i jabłka
Jabłka i gruszki to owoce bogate w błonnik, szczególnie pektynę, która pomaga w obniżaniu cholesterolu. Dodatkowo są źródłem antyoksydantów, które działają korzystnie na serce i naczynia krwionośne.
Jagody
Wszystkie rodzaje jagód – maliny, truskawki, borówki, czy jagody goji – są doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów. Dzięki tym składnikom, jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także chronią serce przed chorobami.
Jakie właściwości zawierają owoce obniżające cholesterol?
Jak już wspomniano, owoce obniżające cholesterol zawierają przede wszystkim błonnik, który ma działanie cholesterolobójcze. Jednak do tego grona zaliczają się także antyoksydanty, sterole roślinne, i polifenole.
Błonnik
Błonnik, szczególnie frakcja rozpuszczalna, znajdująca się w owocach, pomaga obniżać poziom cholesterolu przez wiązanie go w przewodzie pokarmowym, a następnie eliminowanie z organizmu. Negatywny wpływ cholesterolu na układ krążenia jest w ten sposób ograniczany.
Antyoksydanty
Antyoksydanty to związki, które neutralizują działanie wolnych rodników, tym samym chroniąc organizm przed procesami oksydacyjnymi. Wysoki poziom cholesterolu jest często związany z nasileniem procesów oksydacyjnych, stąd rola antyoksydantów w jego obniżaniu jest nie do przecenienia. Owoce takie jak jagody, cytrusy czy jabłka to prawdziwe bomby antyoksydacyjne!
Sterole roślinne
Sterole roślinne pełnią funkcje podobne do cholesterolu, jednak nie mają jego negatywnego wpływu na organizm, a wręcz przeciwnie. Potrafią one konkurować z cholesterolem o miejsca wiązania w organizmie, dzięki czemu mniej cholesterolu jest wchłanianego z pokarmów, a poziom cholesterolu we krwi spada.
Polifenole
Polifenole są grupą antyoksydantów, które mają udowodnione działanie na obniżanie cholesterolu. Są one obecne w wielu owocach, w szczególności w ciemnych jagodach, jabłkach, grejpfrutach, pomarańczach i winogronach.
Wybierając owoce obniżające cholesterol, warto pamiętać, że zbalansowana dieta bogata w różnorodne owoce i warzywa to klucz do zrównoważonego poziomu cholesterolu. Niezależnie od wyboru konkretnych owoców, pamiętać należy, że ma to być jedynie uzupełnienie zdrowej diety, a nie jej zastępstwo.